Saturday, June 11, 2011

jika dapat ku undur kan mase

Okay, ayat nak jiwang kan.. HAHA! Tapi aku memang jiwang. So? Bukan utk kau pon. Kalau aku dapat putarkan balik mase. Mase sekolah rendah, mase sekolah menengah dan mungkin diploma? 

Time sekolah rendah;
Aku x berape nak kesah pasal sekolah rendah. Sebab bagi aku mase depan x de orang pun nak judge mase kite sekolah rendah. Setuju x? Sebab aku penat penat dapat tempat pertama (for the first time okey) mase darjah enam x de pon orang tengok mase interview. Tapi itu just macam your memories lah kan. Aku dulu pon memang malas nak belajar. Aku bukan suke pegi sekolah. HAHA! Tapi aku berubah jadik nak belajar bersungguh sungguh lepas ayah aku cabar aku. Dia cakap 1 A = RM100. Sape xnak? Mate duitan jugak kan aku? Do I care? Dan haa, tu lagik satu. Aku pegi berjoli. Kalau aku ni saving dulu dari kecik kecik. Mesti sekarang aku xde masalah sekarang untuk belajar. Nanti anak aku memang kene saving lah kan. Memandangkan aku dah nyesal. Sekolah agame pon memang lah paling malas. Aku pon xtahu nape. Memang anak yang paling degil lah. But aku x nyesal. Sebab aku boleh spend banyak mase dengan mak aku. That memory remains in my head forever. Teman dy pegi mengaji, dengar ceramah, kelas masak, kelas jahit. I love my mummy even kitaorang asek gadoh 24 jam. Orang cakap orang yang kite suke gaduh lah yang paling kite sayang =) 


Time sekolah menengah;
Mase menengah rendah aku x nyesal banyak sangat. Sebab aku belajar rajin rajin =) Aku tahu cane nak berjaye. Dan saya suke sangat persaingan on that time. Persaingan yang sihat bersama kawan kawan. Berlumbe lumbe nak dapat tempat pertame. Tapi x dapat jugak. Sebab kelas budak pandai. Dapat top 15 jek selalu. Bile form 2, aku dapat kelas tengah tengah. Boleh lah kan nak dapat tempat pertame. Hik hik hik. Seronok sangat bile berjaye kan. Alhamdulillah. Sebelum nak masuk menengah tinggi tu kene pilih aliran. Mase tu memang xde cite cite. Aku amek science stream sebab tu general. Ape ape boleh pegi lepas tu. But if I know that I'm gonna take engineering, I think I would prefer to go to technical school. On that time, I thought technical school sekolah budak nakal. HAHA! Sorry. Lepas tu mase menengah tinggi kat mrsm lah aku cam banyak sangat menyesal. Pasal study. Dah jatuh gile gile. Xtahu lah. Maybe sebab aku homesick sangat kot. Dah lah nak amek mase setengah taun untuk hilangkan homesick tu. Sampai aku repeat subjek fizik. Aku memang x amek kesah langsung lah pasal belajar sebab aku sedih sangat. Form 4 aku jadik jahat sikit lah. Banyak main. Bangun pagi pukul 7.30 baru nak mandi. Terhegeh hegeh nak pegi kelas. Mesti lah skip assembly kan. Kesah ape aku assembly. Dah lah kene cek kain dalam. Kad matrik. Dah laa aku suke x pakai kad matrik. Sampai ke diploma x suke pakai. Nyemak jek kat tudung. Form 5 aku insaf sikit, datang kelas awal. Bangun pagi study. Tapi camtu jugak. Kene sumpahan ape tatau. Xpe lah yang penting Allah tengok how the way we achieve it, not the last product we achieved right? Moge moge dapat pahale lah disitu kan. Satu bende yang aku x berape nak berkenan dengan diri aku dulu yang aku pikir yang aku menyesal sampai sekarang. Kene aku bercinte? Ofkos lah cinte monyet kan. Kan dah ade orang terase ngan aku sekarang. Friendship is more valuable. Should appreciate friendship rather than deciding to be more than friend. Tengok x sedap dah kalo ade alumni taje nak wat re-union ke kalo ade? Since I was 15 every year different bf changed. Hawau tol! Banyak ex kan? Benci gile aku! Aku rase sangat x patut utk budak sekolah bercinte. Xsuke lah! Geli tol. They should focus more on study. Walaupun x effect belajar, tapi no no no. Anda terlalu kecil untuk bercinte. Tapi yelah bese lah remaje, nak try sume bende kan. Ntah lah. Macam mane terjebak ntah. Lepas sekolah nak bercinte, bercinte lah.


In diploma;
Xde sangat kot. Kalau aku ade suke or sayang sape sape pon aku rase aku x nyesal. Sebab dah besar jugak lah. Dah ade kat menare gading tapi jangan terlalu leka. Aku rase bende aku nak ubah alek. Aku nak study dengan lebih effective. Study smart not study hard kan? And more focus. Aku x pandai sebab tu kene study hard. Pastu pasal member, kalau aku tahu jadik camtu. Memang aku x mintak ayah kereta. Ntah, kadang2 rase selfish. But I need my time too. Lepas tu bende tu aku jadik pengajaran bile bende yang bukan kite punye. Friends are like family. But they still outsider. Remember, it's not yours. And I am really regret with one of my friend for accused me. I am not like that. Not like what she was thinking. Dan dia nyesal jugak. Tapi untuk jadik macam dulu, memang xlah. Aku rase serbe salah jugak sebab aku x bagitahu dia bende sebenar. 


Conclusion, lets bygone be bygone. Sometimes, the things that you have regret are valuable cause you have experience mistakes. So, next time you will not do again. Right? But things cannot be changed. Only you, yourself can be changed. Live life to the fullest :D

4 comments:

Cik Miera said...

haha.. ko mmg nakal kan.. fuyoo banyak ex.. huntungla

lynalike said...

pale otak kau mira!!!!! aku xsuke laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. hawau!!

farah comei :p said...

emel. slb ade cerita?

lynalike said...

xdpt ler syg. encik pakwe ade dapat kan? dy tamo amek girl2 kot.

lalala~

Daisypath Anniversary tickers